Samenwerking biedt nieuwe kans
De inwoners van Loenen wisten het wel: de Eerbeekseweg kan fleuriger en veiliger. Een aantal jaar geleden stelden ze voor bloembakken aan lantaarnpalen te hangen. Omdat die het zicht beperkten, sneuvelde dat plan vanwege de verkeersveiligheid. Samenwerking met het programma Eerbeek-Loenen 2030 bood een nieuwe kans. Binnen dat programma werken gemeente Brummen, Industriekern Eerbeek-Loenen, provincie Gelderland en waterschap Vallei en Veluwe samen met inwoners aan een beter evenwicht tussen leefbaarheid, duurzaamheid en vestigingsklimaat. Het doel van de verschillende projecten is een toekomstbestendig Eerbeek en Loenen. Ook was er inmiddels een Regio Deal: geld van het Rijk en de provincie om de kwaliteit van leven, wonen en werken te verbeteren.
Bloemen maken Eerbeekseweg veiliger
“De Eerbeekseweg is heel druk. Die voelt haast als een snelweg dwars door het dorp”, vertelt Harrie Wilbrink, voorzitter van de Dorpsraad Loenen Zonnedorp. Een doel van het programma Eerbeek-Loenen 2030 is om de hoofdwegen veilig en berijdbaar te houden en tegelijk de hinder voor de omgeving te verminderen. Vandaar ook dat een van de voorgestelde maatregelen binnen het project Wegennet Eerbeek-Loenen is om op een gedeelte van de Eerbeekseweg de snelheid te verlagen. “Om te zorgen dat bestuurders zich ook aan die snelheid houden, helpt het als de weg er smaller uitziet”, legt Harrie uit. “Dat kan op verschillende manieren, waaronder veel groen langs de weg. Bloembakken kunnen ook dat effect opleveren. Bestuurders krijgen dan ook het gevoel dat ze in een dorp rijden. En het verbetert de leefbaarheid. Bloembakken horen bij het dorpse karakter van Loenen.”
Mooie rotonde als ingang naar de Veluwe
Marloes van Brink woont al 20 jaar in Loenen. Net als voor veel andere inwoners is de rotonde op de grens met Eerbeek (N786) haar een doorn in het oog. “Een groot grasveld met dode bloemen, waar af en toe wordt gemaaid. Terwijl het de ingang is naar de Veluwe, waar zo veel toeristen langskomen. Dat kan anders.” Ze deelde haar idee met Willem de Zanger, de toenmalige voorzitter van de dorpsraad. “Hij vroeg het me uit te tekenen. Mijn buurvrouw werkt bij de papierfabriek en regelde een groot stuk karton. Samen maakten we daarop een maquette van de rotonde. Met ‘taartpunten’ met heide en zwerfkeien, in de sfeer van de omgeving. Met kleine vliegendennetjes, en cortenstalen beelden. Een dorpsgenote handelt daarin. Zo houden we het lokaal. Zij kwam met het idee van een herder met schaapskudde. Perfect, gezien de schaapskooi in het dorp.”
Loenenaren zetten de schouders eronder
Begin 2020 was ook de dorpsraad enthousiast. “Toen kwam corona. En zulke dingen regelen duurt sowieso wel even. Willem bleef lobbyen. We zijn een klein dorp, dan moet je altijd je stem blijven laten horen. We hebben allerlei creatieve ideeën en zetten samen gewoon de schouders eronder. Dat is tekenend voor Loenen. Op de avond van Willems afscheid als voorzitter, 17 april 2024, konden we iedereen vertellen dat de rotonde wordt opgefleurd. Een verdiende kroon op zijn werk.”
Mooiste rotonde van Gelderland
De dorpsraad had al plannen om vrijwilligers te regelen die de bloemen en rotonde zouden verzorgen, bijvoorbeeld met watergeefkarretjes. Maar programma Eerbeek-Loenen besloot naast de Regio Deal op zoek te gaan naar extra budget om voor 10 jaar te zorgen voor het beheer en onderhoud van de bloembakken en rotonde. Harrie: “Dat scheelt veel geregel, werk en zorgen. Daar zijn we echt heel blij mee.” Marloes vult aan: “Met al dat verkeer nodigt de rotonde niet uit daar regelmatig te klussen. Dit is beter dan we ooit hadden bedacht. Ik denk dat het de mooiste rotonde van Gelderland wordt!”
Foto: DronefilmZ